Четири римски гробници, датиращи отпреди 2000 години, са открити в Ивицата

...
Четири римски гробници, датиращи отпреди 2000 години, са открити в Ивицата
Коментари Харесай

Римски некропол е открит в Газа

Четири римски гробници, датиращи отпреди 2000 години, са открити в Ивицата Газа, заяви палестински археолог в събота, съобщи Агенция Франс Прес.

Ученият се оплака от неналичието на запаси, която забавя разкопките в обсадената територия.

" С откриването на тези четири гробници общият брой на гробниците в това римско гробище, датиращо от интервала сред I в. пр.н.е. и II в. от н.е., вече е 134 ", споделя археологът Фадел Ал-Отол.

Откритието е първият повсеместен римски некропол или гробище, напълно разкрито в Газа, споделя той пред Агенция Франс Прес.

" В местата за покой са открити фрагменти от керамика и железни елементи, употребявани при погребални ритуали, добави Отол.

Гробището е удивително със своите гробници с форма на пирамида. Вътре в тях екип от техници, работещи под управлението на Отол, прави реставрационни действия благодарение на обикновени принадлежности.

" Неотдавна на мястото бяха открити два оловни ковчега, единият декориран с гроздове, а другият - с плуващи във вода делфини ", означи палестинският археолог, който изрази страдание за неналичието на финансови средства.

Финансирането на разкопките и реставрационните работи идва от Фонда за отбрана на културата на Британския съвет.

Обеднялата Газа, в която живеят към 2,3 милиона палестинци, е подложена на строга сухопътна, въздушна и морска обсада, наложена от Израел, чието министерство на защитата управлява всички контролно-пропускателни пунктове като се изключи Рафах, който се управлява от Египет.

От 2007 година насам територията се ръководи от палестинската ислямистка формация Хамас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР